Life cycle costing (LCC) is een methode voor het in kaart brengen van alle kosten die gerelateerd zijn aan de levenscyclus van een product, vanaf het ontwerp tot en met de recycling of verwijdering ervan. In de bouw duurt zo'n levenscyclus tientallen jaren. Door slim gebruik te maken van classificatiecodes bij het opzetten van een Bouw Informatie Model (BIM), zijn alle beschikbare hoeveelheden al tijdens het ontwerpstadium te benutten voor het inzichtelijk maken van de nieuwbouwkosten en besluitvorming op basis van de LCC.
Hoeveelheden uittrekken en begroten
Er zijn al jarenlang diverse tools beschikbaar om alle hoeveelheden van een gebouw of constructie automatisch uit een BIM te halen. Daarmee is veel calculatietijd te besparen. De manier waarop dat gebeurt, heeft echter een grote invloed op de toegevoegde waarde van de uitgetrokken hoeveelheden. Wanneer aan elke meetstaat een classificatiecode wordt toegekend en daarna met alle hoeveelheden wordt geëxporteerd inclusief onderbouwing in het TRADXML-bestand, zijn de nieuwbouwkosten van een gebouw bijvoorbeeld snel te calculeren met de veelgebruikte IBIS-TRAD software. En zijn uiteraard tevens ontwerpvarianten eenvoudig te vergelijken op basis van de benodigde investeringskosten.
Life cycle costing uit een BIM
Hoeveelheden uit een model gebruiken voor kostencalculaties wordt nog waardevoller als er ook een onderhoudscode in de kostencontent voor nieuwbouwkosten wordt toegevoegd. Dan ontstaat namelijk de mogelijkheid om niet alleen de nieuwbouwkosten via de BIM-meetstaten te bepalen maar ook de onderhoudskosten. De IBIS-TRAD onderhoudsmodule gebruikt daarvoor IBIS Bouwkosten content in de cloud. Vooral voor geïntegreerde contracten willen opdrachtgevers al tijdens de aanbestedingsfase inzicht in de totale investeringskosten van nieuwbouw- en levenscycluskosten, zodat aannemers op basis van alle BIM-hoeveelheden en materiaalkeuzes sneller kunnen calculeren. Maar bijvoorbeeld ook de invloed van ontwerp- en materiaalkeuzes op deze investeringskosten inzichtelijk kunnen maken.
Integraal ontwerpen, calculeren, plannen en onderhouden
Hoewel het gebruik van een modellen in bouwprojecten gestaag toeneemt, wordt er in de praktijk nog te weinig integraal gewerkt op basis van een visie, beleid en doelstellingen voor de levenscyclus van gebouwen. De beschikbare softwaretools maken nu al integraal ontwerpen, calculeren, plannen en onderhouden mogelijk, alleen ligt de uitdaging bij alle betrokken organisaties en medewerkers om die mogelijkheden optimaal te benutten. Elke markt ondergaat momenteel een digitale transformatie, dus ook de bouwsector. Behoort u daarbij tot de innovators, de volgers of achterblijvers?
Wil Jong is werkzaam als Productmanager Bouw bij Brink.