In de bouw worden al decennialang begrotingen gemaakt volgens de traditionele open methode en de elementenmethode. Beide methodes hebben voor- en nadelen, afhankelijk van het type project, de complexiteit en het gebruik van een Bouw Informatie Model. Waarom zijn BIM en elementenbegroting een ideale combinatie?
Element gebaseerd ontwerpen, begroten en uitvoeren
De elementenmethode kent een lange historie, gebaseerd op de behoefte om bouwprojecten meer te structuren en te standaardiseren. Al decennia voordat het begrip Bouw Informatie Model voor het eerst werd gebruikt, is in Scandinavië de basis gelegd om elementen centraal te stellen tijdens het ontwerpen, begroten en uitvoeren van projecten. Logisch omdat gebouwen uit een groot aantal verschillende elementen worden samengesteld en standaardisatie daarvan in elk project voordelen oplevert voor alle betrokken partijen. Dat is in de auto-, offshore- en vliegtuigindustrie duidelijk te zien. De laatste jaren is element gebaseerd ontwerpen, begroten en uitvoeren ook in de bouw aan een gestage opmars bezig, door het toenemend gebruik van een BIM en prefab gebouwonderdelen.
Onterechte vooroordelen elementenbegroting
Vanuit onbekend is onbemind en een traditionele cultuur zijn er onterechte vooroordelen ontstaan over het werken met een elementenbegroting. Zoals dat deze methode niet geschikt is voor kleine projecten, oude panden en begrotingen moeilijker leesbaar zijn. De elementenmethode is net als traditioneel begroten voor elk project toepasbaar, afhankelijk van de kwaliteit van de prijsopbouw van elk element. Net zoals aannemers bij traditioneel begroten met een moederbegroting werken, is het bij de elementenmethode belangrijk om een betrouwbare kostprijsbibliotheek per m’, m2 of stuks te hebben. Verder moet je bij het gebruik daarvan uiteraard goed rekening houden met alle bijzondere omstandigheden. Wanneer echter alle m’, m2 en stuks elementen automatisch uit een BIM te halen zijn, kun je zo’n 40% sneller kostprijscalculaties maken in elke projectfase.
Foutkans verkleinen door elementbegrotingen te maken vanuit een BIM
Behalve tijdwinst is het verkleinen van de foutkans een voordeel van elementenbegrotingen maken vanuit een BIM. Wanneer alle betrokkenen dezelfde elementenopbouw gebruikt in elke projectfase, rekening houdend met de verschillende detailniveaus, is elke benodigde wijziging sneller foutloos door te voeren. Maar ook nacalculaties en meerjarenonderhoudsbegrotingen in de exploitatiefase aanzienlijk sneller op te stellen. Natuurlijk zijn elementenbegrotingen niet voor alle bouwprojecten de beste methode, zodat traditioneel begroten nog lang zal blijven bestaan. Voor een toekomst waarin steeds meer modulair met prefab elementen wordt gebouwd en opdrachtgevers meer met ‘preferred suppliers’ gaan samenwerken, zijn een Bouw Informatie Modellen en elementenbegroting in mijn visie de meest ideale combinatie.
Yasper Kuiper is werkzaam als Accountmanager Bouw bij Brink.