Ibis maakt digitale weg voor bestratingsbranche toegankelijk
"Straatwerk is vakwerk!" zo staat te lezen op de voorkant van de brochure van de Ondernemingsvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN). Geen wonder dat deze belangenbehartiger van het ambacht straatmaker in 2002 na een grondige selectie koos voor Ibis als softwareleverancier voor haar leden. Om ons nog datzelfde jaar, met kennis van dit solide ambacht, een voor ieder kennisniveau toegankelijke softwarebundel te laten samenstellen. Zodat deze vaklieden van de straat de stap "over de digitale drempel" eindelijk durven zetten.
Ja, durven, want voor het merendeel van de ruim 200 bij de OBN aangesloten bestratingsbedrijven is de ICT-drempel nog altijd hoog. En dat is niet zo gek, want: "Waar draait het nou eigenlijk om? Straten maken toch?" aldus een uit ervaring sprekende Anne Fokke de Vries, directeur/secretaris van de OBN. Om vervolgens te concluderen: "Niet helemaal! Lange tijd was dit misschien zo. Maar in het nieuwe millennium verlangen zowel opdrachtgevers, toeleveranciers, partijen die een offerte of informatie vragen als de nieuwe lichting jonge medewerkers enige automatisering van de bedrijfsprocessen".
Automatiseringsgraad onderzocht
"Bij de ambachtelijke branche staat het werk vaak erg centraal. De bedrijfsvoering is een ondergeschoven kindje. Bijna 98% van de dienstverlening van de OBN aan onze leden bestaat dan ook uit juridisch advies, CAO, sociale zekerheid, veiligheid en zelfs modellen van arbeidsovereenkomsten." Hij vervolgt: "Ons in 2000 uitgevoerde Structuuronderzoek voor de Bestratingsbranche bevestigde ons vermoeden dat het met de automatiseringsgraad slecht gesteld was. We hebben toen direct contact gezocht met het Hoofdbedrijfschap Ambachten om aansluiting te zoeken bij het project 'Nederland gaat digitaal'. Onder de naam 'Over de digitale drempel' konden we eind 2001 het door de overheid opgelegde formatspel gaan spelen".
Ibis scoort op gebruiksvriendelijkheid en link met RAW-bestek
Onder begeleiding van het Tilburgse S2 Consultancy volgde een spannende ontdekkingsreis. Eerst werden de bestratingsbedrijven gevraagd naar hun computerbeleving en volgde een voorlichtingsronde over alle voordelen van automatisering. Hierna kregen de OBN-leden vragen voorgelegd over hun hard- en software: wat heb je nu, wat doe je ermee, wat zou je willen hebben, wat zou je er mee willen kunnen? "Het resultaat van deze tweede fase was een uitgebreide, branchegerichte lijst van eisen en wensen," aldus een enthousiaste De Vries. "Vervolgens hebben we begin 2002 vier softwarehuizen uitgenodigd om zich te komen presenteren aan een begeleidingsgroep uit onze leden. Met een aankruis lijst op schoot konden deze leden tijdens het verhaal datgene aanvinken dat hen het meeste aansprak. Bij Ibis, als geen ander bekend met de GWW, vielen onze eisen en wensen als een puzzel op zijn plek. Ibis scoorde het hoogst op gebruikersvriendelijkheid en herkenbaarheid voor de bestratingsbranche. Daarnaast is de software voor ieder kennisniveau toegankelijk. De modulaire opbouw bevat naast zaken als een link naar het RAW-bestek voor de geavanceerde gebruiker ook de mogelijkheid de personeelsadministratie met derden uit te wisselen".
Voor alle kennisniveaus
"Na enkele tussentijdse terugkoppelingsbijeenkomsten, had Ibis onze branchespecifieke softwarebundel in november 2002 al klaar. De OBN Basis Bundel en OBN Plus Bundel waren daarmee een feit," vervolgt De Vries. "Omdat de programma's die deel uitmaken van beide bundels zijn ontwikkeld in een Nederlandstalige Windowsomgeving, zijn ze herkenbaar en eenvoudig in gebruik. OBN Basis werkt zeer eenvoudig en is perfect voor het kleine bestratingsbedrijf of de beginnende computeraar. Met OBN Basis kun je bijvoorbeeld een goede besteksadministratie voeren, week- en termijnstaten en weekrapporten opmaken, je projectadministratie op orde brengen en leveranties uittrekken. Met OBN Plus heb je alles uit OBN Basis met daarbij een goed onderbouwd calculatieprogramma, inclusief de noodzakelijke kosten- en normenbibliotheek, met de mogelijkheid een directiebegroting op te stellen. Bovendien zijn alle uitwisselingsformaten, waaronder ZSU en RSU, beschikbaar."
Digitaliseren moet
Uit een peiling medio september 2003 bleek dat 12% van de OBN-leden de stap heeft gewaagd en de ibis software gebruikt in de dagelijkse bedrijfsvoering. Op één na gebruiken deze leden OBN Plus. De Vries besluit: "Ze zijn zonder uitzondering enorm enthousiast. Zowel over het één-op-één contact met Ibis, als over het pakket en het opleidingstraject. Ik hoop dan ook van harte dat de overige OBN-leden snel op de digitale snelweg zullen stappen. Niet in de laatste plaats omdat er volop tekenen zijn dat het niet lang meer duurt, of de branche moet ook vanuit de diverse overheden gaan digitaliseren (denk aan de digitale belastingaangifte per januari 2005)." Met OBN Basis of OBN Plus kan de bestratingsbranche deze digitale druk in een ommezwaai verlichten.
Meer weten over de software van de Gww?