Aanleggen ondergrondse infrastructuren
A.Hak is een familiebedrijf dat al meer dan 55 jaar actief is in het aanleggen van ondergrondse infrastructuren voor het transport en de distributie van olie, gas, water en elektriciteit. Het bedrijf heeft gespecialiseerde divisies voor de distributienetwerken naar woningen en kantoren (Infranet), midden- en hoogspanning elektriciteit en grote projecten, waaronder ook steeds vaker buiten Nederland. “Binnen onze divisie voor het aanleggen van distributienetwerken werden tot voor kort verschillende programma’s en methoden gebruikt voor het maken van de kostprijscalculaties”, zegt Paul Baars, hoofd bedrijfsbureau van A.Hak Infranet. “Om alle calculatieprocessen bedrijfsbreed te professionaliseren en te standaardiseren, zijn wij op zoek gegaan naar de beste software hiervoor. Na het testen en vergelijken van de meest gebruikte oplossingen door enkele keygebruikers en onze ICT-afdeling, hebben wij voor GwwCalc van Ibis gekozen.”
Ondersteuning, flexibiliteit en ERP-integratie doorslaggevend
Bij A.Hak Infranet werkten de calculatoren van zeven regio’s zowel met gespecialiseerde software als zelf samengestelde Excel-spreadsheets. Voor de professionaliseringsslag was ook een integratie met het Microsoft Dynamics Navision ERP-systeem vereist. “Bij de keuze van onze nieuwe calculatiesoftware zijn de geleverde ondersteuning, flexibiliteit waarmee alle vestigingen te standaardiseren zijn en de al vaker bewezen ERP-integratie doorslaggevend geweest”, resumeert Baars. “GwwCalc was de enige oplossing met de gewenste ERP-koppeling beschikbaar, terwijl wij tijdens het testen daarvan ook deskundige ondersteuning hebben gekregen. Verder heeft Ibis klantgericht ingespeeld op de omzetting van enkele desktoplicenties, die een paar van onze calculatoren al gebruikten, naar een bedrijfsbrede serverlicentie. Dat heeft onderaan de streep nog een financieel voordeel opgeleverd.”
Voordelen standaardisatie
Het standaardiseren op GwwCalc biedt A.Hak als belangrijk voordeel dat de calculatoren van alle vestigingen van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen indien nodig bij veel projectaanvragen. Verder zijn onderdelen van eerder gemaakte calculaties voortaan eenvoudiger te hergebruiken, ook voor de projecten van andere vestigingen. “Wanneer alle calculatoren met dezelfde software werken, wordt er minder vaak hetzelfde wiel uitgevonden, of fouten met Excel-sheets gemaakt en zijn onze medewerkers flexibeler inzetbaar”, vervolgt Baars. “Verder worden alle beschikbare licenties nu efficiënter benut dan voorheen. Hoewel de functionaliteit van calculatieprogramma’s vergelijkbaar lijkt, is de mate waarin je deze als bedrijf benut mede afhankelijk van de kennis en ervaring van de leverancier. Zelf heb ik begin jaren negentig al met GwwCalc gewerkt en sindsdien is het programma voortdurend verbeterd.”