Kennisbank Artikelen - Ibis

Alles over: Milieu Kosten Indicator (MKI)

Geschreven door yvonne van der Voort van der Kleij | Oct 18, 2024 12:28:07 PM

De bouw- en infrasector staan voor een enorme uitdaging: hoe kunnen we bouwen en ontwikkelen met zo min mogelijk negatieve impact op het milieu? De eisen rondom duurzaamheid worden steeds strenger, en milieubelasting is een doorslaggevende factor geworden bij zowel projectbeslissingen als vergunningaanvragen.

De Milieu Kosten Indicator (MKI) is hierbij dé maatstaaf geworden om inzicht te krijgen in de totale milieu-impact van een project. Wil je weten hoe de MKI jouw projecten beïnvloedt? En hoe je deze indicator eenvoudig kunt berekenen en integreren in je begrotingen? Wij vertellen je meer.

Wat is de Milieu Kosten Indicator (MKI)? 

De Milieu Kosten Indicator (MKI) is een maatstaf die de totale milieubelasting van materialen in een bouw- of infraproject uitdrukt. De waarde wordt weergegeven in euro’s per m² per jaar. Dit betekent dat de kosten die nodig zouden zijn om de schade aan het milieu te herstellen, duidelijk in één getal worden weergegeven. De MKI combineert de impact van verschillende factoren, zoals CO₂-uitstoot, waterverbruik en grondstoffenuitputting.

de schaduwkosten

De MKI-waarde wordt bepaald aan de hand van zogenaamde schaduwkosten. Dit zijn de kosten die gemaakt zouden moeten worden om milieuschade ongedaan te maken. Hoe hoger de MKI-score, hoe groter de impact van het materiaal op het milieu. Deze indicator maakt het mogelijk om verschillende materialen en bouwmethoden eenvoudig met elkaar te vergelijken.

Met steeds strengere regelgeving en een groeiende vraag naar duurzame bouwprojecten, is het essentieel om inzicht te krijgen in de MKI-waarde van gebruikte materialen.

categorieën binnen de mki

De Milieu Kosten Indicator (MKI) is opgebouwd uit verschillende milieueffect categorieën die de totale impact op het milieu inzichtelijk maken. Deze categorieën omvatten diverse vormen van milieuschade die veroorzaakt worden door het gebruik van materialen en processen in de bouw. Hieronder een overzicht van de belangrijkste categorieën:

  • broeikasgassen (CO₂-uitstoot);
  • uitputting van grondstoffen;
  • verzuring van de bodem en het water;
  • verspreiding van giftige stoffen;
  • eutrofiëring;
  • uitstoot van fijnstof.

mki in de bouw 

De Milieu Kosten Indicator (MKI) speelt een belangrijke rol in de bouwsector, omdat deze indicator de basis vormt voor de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG). De MPG is een wettelijke verplichting bij nieuwbouwprojecten en geeft inzicht in de milieubelasting van een gebouw gedurende de gehele levenscyclus. Hierbij worden de MKI-waarden van alle gebruikte materialen in een gebouw samengevoegd tot één score, uitgedrukt in euro’s per m² per jaar. Deze waarde wordt vervolgens gebruikt om te bepalen of een gebouw voldoet aan de milieueisen die de overheid stelt.

mki voor infraprojecten

In de infrabouw speelt de Milieu Kosten Indicator (MKI) een belangrijke rol bij het realiseren van duurzame doelen. Voor grote infrastructurele projecten is de MKI hét instrument om de milieubelasting van materialen en processen te berekenen en te vergelijken. Opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat zetten sterk in op het terugdringen van de milieu-impact, met als doel om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te werken. Bij aanbestedingen voor infra-projecten wordt de MKI standaard uitgevraagd om ervoor te zorgen dat alle aanbieders hun milieubelasting inzichtelijk maken.

mki en ibis voor milieu impact 

Het berekenen van de Milieu Kosten Indicator (MKI) kan een complexe en tijdrovende klus zijn. Elk materiaal, proces en levenscyclusfase moet worden meegenomen om een volledig beeld te krijgen van de totale milieubelasting. 

Hier komt Ibis voor Milieu Impact in beeld. Deze nieuwe softwareoplossing van Ibis is speciaal ontwikkeld om het berekenen en inzichtelijk maken van de milieukosten veel eenvoudiger te maken.

eenvoudig inzicht in milieubelasting 

Met Ibis voor Milieu Impact krijg je direct inzicht in de milieubelasting van jouw project. Dit helpt je niet alleen om snel te zien welke onderdelen de grootste impact hebben, maar ook om alternatieven te vergelijken en aanpassingen door te voeren. 

De software is gekoppeld aan Ibis Calculeren voor Infra, waardoor je de MKI-waarde direct kunt meenemen in je begrotingen en calculaties. Zo voldoe je eenvoudig aan de steeds strenger wordende regelgeving en maak je duurzame keuzes zonder ingewikkelde berekeningen.

bereid je voor op de toekomst 

Wie nu investeert in een goede strategie voor het berekenen en verlagen van de MKI, plaatst zichzelf in een sterke positie om toekomstige aanbestedingen te winnen en projecten succesvol uit te voeren. 

Het gebruik van software, zoals Ibis voor Milieu Impact, wordt daarbij van belang. Door de MKI direct in je begrotingen en projectcalculaties mee te nemen, kun je niet alleen voldoen aan de huidige normen, maar ben je ook voorbereid op toekomstige aanscherpingen van de regelgeving. 

We zijn blij om aan te kondigen dat Ibis voor Milieu Impact gelanceerd wordt op 14 januari tijdens de InfraTech 2025 (stand 4.314).  Meer weten? Neem contact op met Roderik von Maltzahn voor meer advies of een vrijblijvende demo.