Renovatie Piet Heintunnel begroot op 24 miljoen euro, uiteindelijke projectkosten: 47 miljoen. Noord-Zuidlijn begroot op 1,5 miljard gulden, uiteindelijke projectkosten: 3 miljard euro. Sydney Operahuis begroot op 7 miljoen dollar, uiteindelijke projectkosten: 102 miljoen dollar. Budgetoverschrijdingen komen bij (grote) bouw- en infrastructuurprojecten vaak voor, met als belangrijke oorzaken veranderingen in de plannen van de opdrachtgever en fouten.
Kans op risico’s en fouten verkleinen
Volgens ABN AMRO worden in de bouw jaarlijks miljarden euro’s verspild door faalkosten. Dat is zonde, omdat de winstmarges van aannemers en installateurs daardoor verdwijnen, of dalen tot een dieptepunt. De hamvraag is dan ook: hoe is de kans op risico’s en fouten te verkleinen? Het antwoord hierop is: standaardiseren en slimmer werken met software.
Standaardiseren
Door processen te standaardiseren is de kans op het maken van fouten enorm te verkleinen. Zo werken bijvoorbeeld steeds meer architecten- en ingenieursbureaus, bouwbedrijven en installateurs met voorgedefinieerde 3D-modellen en standaardelementen. Die worden ook hergebruikt en toegepast in andere vergelijkbare projecten. Verder wordt er steeds slimmer gewerkt door gebruik te maken van informatie uit het 3D-model, oftewel werken met BIM.
Slimmer werken
Slimmer werken is ook te implementeren in het calculatieproces voor projecten, bijvoorbeeld door een moederbegroting te hergebruiken. Om de efficiency te verbeteren is het belangrijk dat een wiel niet telkens opnieuw wordt uitgevonden. Zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande begrotingen en sjablonen in het calculatieprogramma bespaart tijd en helpt kostbare fouten te voorkomen, in vergelijking met telkens opnieuw beginnen.
Werken met een BIM
Als er een BIM beschikbaar is, gebruik dan alle aanwezige informatie zo optimaal mogelijk. Wanneer er geen model beschikbaar is, vraag er dan toch naar bij de opdrachtgever. Verder zijn goede afspraken over de manier van samenwerken met een BIM van essentieel belang. Een begroting die gekoppeld worden is aan het gebouwmodel, kan bij het uittrekken van alle hoeveelheden namelijk een tijdsbesparing tot zo’n 80% opleveren en fouten voorkomen.
Calculeren met coderingen en een bouwkostenbibliotheek
Verder is doordacht coderen een belangrijke sleutel tot slimmer calculeren. Coderen helpt namelijk alle begrote kosten tijdens en na een project te bewaken en vergroot zowel het inzicht als de grip daarop. Tenslotte helpt een bouwkostenbibliotheek nog de efficiency en nauwkeurigheid te verbeteren. Uiteraard volgens de gangbare elementencodering en normen, maar wel met de vrijheid om naar eigen inzicht en ervaring af te prijzen.
Fayyaz Nazir, Accountmanager Bouw bij Ibis software (onderdeel van Brink Groep).
Wilt u ook slimmer calculeren?