Software wordt de komende jaren steeds ‘slimmer’ door het toevoegen van vakkennis en praktijkervaring. Dat leidt uiteindelijk tot een bepaalde vorm van kunstmatige intelligentie. Voordat het zover is, levert het verrijken van software met kennis en ervaring nu ook al waardevolle voordelen op. Welke zijn dat en hoe kun je die realiseren?
De afgelopen decennia hebben software-applicaties voor de bouw en GWW-sector eraan bijgedragen dat projecten steeds efficiënter worden voorbereid en uitgevoerd. Omdat er door de aangetrokken markt echter een nijpend tekort aan vakmensen is ontstaan, is het eerste voordeel de borging van aanwezige kennis en ervaring in software. Bijvoorbeeld in een moederbegroting en kengetallen voor ramingen. Dan kunnen calculatoren en projectleiders eenvoudiger en sneller de kostprijs van projecten berekenen. Dit voorkomt ook het verlies aan kennis en ervaring van calculatoren die de komende jaren met pensioen gaan.
Een tweede voordeel van software verrijken met kennis en ervaring is het verhogen van de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van kostprijscalculaties. Welke lessen zijn er geleerd van gerealiseerde projecten en hoe zijn die te benutten om nauwkeuriger te calculeren? Dat kan ook door gebruik te maken van extern beschikbare kennis en ervaring, in de vorm van een ‘second opinion’, of het vorig jaar geïntroduceerde Brink Kostenbestand Infra. Zeker als jouw organisatie te maken krijgt met bijzondere projecten in omvang, complexiteit of (kosten)risico’s, voegen zo’n second opinion en kostenbestand belangrijke waarde toe!
De laatste jaren is er een trend te zien dat opdrachtgevers kostenbewuster worden om beter grip te krijgen en te houden op hun projecten. Zowel door gebruik te maken van nieuwe contractvormen als calculatie-, planning- en informatiemanagementsoftware. Kennis toevoegen aan software vereenvoudigt tevens het implementeren en handhaven van nieuwe methoden voor digitaal samenwerken en het managen van projecten. Twee voorbeelden daarvan zijn de Angelsaksische ‘New Engineering Contracts’ (NEC) en de steeds vaker gebruikte geïntegreerde contractvormen voor GWW-projecten.
Een ander interessant voordeel is mogelijke risico’s reduceren, zeker op het gebied van kostenoverschrijdingen. Als gemeente of provincie wil je natuurlijk liever niet de pers halen met een project waarvan de kosten zijn overschreden. Verder verwachten wethouders die vragen stellen over de benodigde investering voor een projectplan, snel een betrouwbare kostenraming te krijgen. Daarvoor zijn vaardigheden, kennis, ervaring en software nodig. Als die combinatie onvoldoende binnen de eigen organisatie beschikbaar is, kan Brink Management / Advies in samenwerking met Ibis dat tekort tijdelijk toevoegen of helpen te verrijken.
Kom je er niet uit op onze website, of wil je een scherp voorstel? Laat jouw vraag en gegevens achter en ik kom er zo snel mogelijk op terug!