Installaties vervullen een steeds belangrijkere rol in bouwkundige en civieltechnische projecten. Omdat ze technisch complexer worden en een grotere invloed krijgen op de duurzaamheid en het gebruikscomfort van gebouwen of constructies. Redenen genoeg om ze via het nieuwe calculeren in de installatietechniek integraal te gaan meenemen bij de kostprijsberekening voor projecten.
Door betere technische mogelijkheden en innovatiedruk sinds de crisis, wordt er in de bouwsector en civiele techniek vaker met een 'Bouw Informatie Model' (BIM) gewerkt. Begrijpelijk omdat zo'n model het samenwerken en communiceren tussen alle projectbetrokkenen structureert en vereenvoudigt. Met als belangrijkste resultaten tijdbesparingen en een kleinere kans op het maken van fouten. Maar ook omdat opdrachtgevers het simpelweg voorschrijven. Hoewel installateurs dus al wel meewerken aan het creëren en gebruiken van een BIM, calculeren ze de kostprijs van alle technische installaties vaak nog met verouderde software. Een aantal van zelfs nog in Excel-sheets. De komende jaren wordt het nieuwe calculeren in de installatietechniek BIM-gestuurd.
De tweede trend die het calculeren in de installatietechniek vernieuwd, is de opkomst van online databases met product- en prijsinformatie, zoals van 2ba. Deze organisatie beheert zowel data van fabrikanten als de (groot)handel, inclusief individuele kortingsafspraken die je als installateur hebt.
Dankzij deze online database kunnen alle ketenpartners vertrouwen op de meest actuele informatie over miljoenen producten, zonder dat ze die zelf continu hoeven te onderhouden. Snel toegankelijk via slimme filter- en zoekfuncties en direct te gebruiken in calculatiesoftware als IBIS-TRAD. Bij 2ba Online is het via een samenwerking met ETIM zelfs mogelijk om per productklasse de UNETO-VNI tijdnorm gerelateerd aan een artikel mee te nemen in de kostencalculatie.
Een derde trend die het nieuwe calculeren in de installatietechniek beïnvloedt, is Life Cycle Costing. Oftewel aandacht voor de totale verwachte kosten van installaties tijdens de hele exploitatieperiode. Dat is een logisch gevolg van het toenemende duurzaamheidsbewustzijn in de markt en praktisch gezien te realiseren door calculatiesoftware te gebruiken met functionaliteit voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsbegroting. Een bijkomend voordeel van de Life Cycle Costing methodiek is dat zowel aannemers als installateurs al tijdens de ontwerpfase van projecten kostenbewustere keuzes maken over zowel de vormgeving als het materiaalgebruik.
Wil Jong is werkzaam als Productmanager Bouw bij Brink.