De bouwsector floreert momenteel volop, waardoor er de komende jaren genoeg werk lijkt te zijn voor elke aannemer en installateur. Inderdaad dat lijkt, want zelfs in de huidige hoogconjunctuur zijn er kansen om te benutten en bedreigingen om te weerstaan voor de business development. Standaardisatie van processen en IT kan zowel voordelen opleveren bij de kansen als de bedreigingen.
Een grote bedreiging voor de groei van elk installatiebedrijf is de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Volgens het UWV is die in technische beroepen het grootst, zoals in de bouw- en installatiesector. Daardoor wordt het steeds moeilijker gekwalificeerd personeel te vinden en neemt het risico op verloop onder de eigen medewerkers toe. Standaardisatie helpt daarbij omdat het processen efficiƫnter maakt, zowel op het kantoor als de bouwplaats. Met als resultaat dat hetzelfde team van mensen meer werk kan uitvoeren. Bijvoorbeeld doordat calculatoren met standaard recepten, artikelbestanden en tijdnormen eenvoudiger en sneller de kostprijs van projecten kunnen uitrekenen. Op de bouw wordt die standaardisatie doorgevoerd in de vorm van steeds meer werken met prefab onderdelen.
Wat kansen betreft is het toenemend gebruik van een BIM, een belangrijke trend om op te anticiperen. Opdrachtgevers en grote aannemers zetten daar sterk op in omdat een betere projectvoorbereiding tijdens de uitvoering kostbare tijd bespaart en fouten helpt te voorkomen. Maar ook het inzicht en grip op projecten vergroot. Installateurs die daar niet in mee gaan verliezen na verloop van tijd opdrachten. Door tijdens de voorbereiding al kostprijsinformatie aan een BIM toe te voegen, is de uitvoering financieel gezien beter te managen. Verder levert het uittrekken van alle benodigde hoeveelheden vanuit een BIM grote tijdwinst op en is die informatie ook te hergebruiken voor het maken van een onderhoudsbegroting. Uit onderzoek onder duizend installateurs in zes landen blijkt dat Nederland al koploper is met de bekendheid van BIM, nu alleen nog meer praktisch gaan toepassen.
Een andere kans die zich voordoet in het verlengde van een BIM, is de digitale transformatie in de bouwsector. De komende jaren worden alle bedrijfsprocessen papierloos en gaat iedereen digitaal met elkaar communiceren. Is jouw bedrijf daar al klaar voor? Ook deze ontwikkeling is gebaseerd op standaardisatie, omdat je tegenwoordig zonder jezelf zorgen te hoeven maken over alle techniek in de Cloud met anderen kunt samenwerken. Maar ook naar behoefte gebruik kunt maken van online beschikbare applicaties en branchebreed toegepaste artikelbestanden en recepten. Cloud-software is binnen een dag te implementeren en veel eenvoudiger te gebruiken dan oude generatie desktopapplicaties. Zie je de kansen wel maar heb je moeite om ze te benutten, dan helpt Ibis je daar graag bij.
Yasper Kuiper is werkzaam als Accountmanager Bouw bij Brink.