K_Dekker bouw & infra heeft zich sinds 1963 met een Noord-Hollandse nuchterheid en aanpak ontwikkeld tot een veelzijdige bouwer voor multidisciplinaire projecten. Voorbeelden daarvan zijn de realisatie van het woon-werk complex H-Park in Hilversum, de onderbouw emplacement Westhaven in Amsterdam, de nieuwbouw van winkels & fietsenstalling Hollands Spoor en een parkeergarage in Purmerend. Bij steeds meer projecten worden 3D Bouw Informatie Modellen (BIM) gebruikt, die het bedrijf integreert en beheert met Bimsync. Lees hier de ervaringen van BIM regisseur Jaap ter Voort.
Technologie, proces en modelmanagement
“Wij zijn een aantal jaren geleden pragmatisch gestart met BIMmen, door eerst de technologie in onze vingers te krijgen”, vertelt ter Voort. “Daarbij merkten wij dat nog niet alle bouwpartners ver genoeg waren om te kunnen doorpakken. Vervolgens zijn wij meer gaan focussen op de proceskant, om het projectmatig samenwerken op basis van een BIM te kunnen verbeteren. Omdat wij onafhankelijk van de gebruikte ontwerp- en engineeringapplicaties willen BIMmen, ontstond er de behoefte aan een oplossing voor ‘modelmanagement’. Deze behoefte is in samenwerking met Brink ingevuld met Bimsync. Dat is een intuïtief te gebruiken webgebaseerde tool voor BIM- en projectmanagers om alle beschikbare modellen te kunnen bekijken, analyseren, integreren, delen, visualiseren en managen.”
Eenduidige bron van de waarheid
“Voor efficiënt multidisciplinair samenwerken in een BIM is het belangrijk dat het integrale model voor alle betrokkenen de eenduidige bron van de waarheid is”, vervolgt ter Voort. “Daarmee voorkom je namelijk veel vragen en discussies over alle beschikbare informatie. Maar ook verkeerde interpretaties en kostbare bouwfouten. Het samenwerken op basis van een integraal BIM vraagt in de praktijk ook om een cultuurverandering. Zoals het model tijdig updaten en issues snel oplossen, in plaats van pas tijdens de bouwvergadering de actielijst te gaan langslopen. Verder zijn veel mensen nog gewend om op basis van emails acties uit te voeren, in plaats van via BIM-gebaseerde issues en workflows. Bimsync is zowel een goede BIM-viewer als software voor revisiebeheer, document- en issuemanagement.”
Modelmanagement met Bimsync
“Terugkomend op de initiële behoefte is Bimsync laagdrempelige en eenvoudig te gebruiken software voor modelmanagement”, resumeert ter Voort. “Wij zijn bij Brink terechtgekomen omdat wij ook al jarenlang met de IBIS-TRAD (Ibis Calculeren voor Bouw) calculatiesoftware werken. Een groot voordeel van bimsync is dat het een cloud gebaseerde tool is die BIM-modellen integreert op basis van de veelgebruikte leveranciersonafhankelijke IFC-standaard. Verder worden wij indien nodig goed ondersteund door zowel Brink als de ontwikkelaar Catenda. Nu wij de manier van (samen)werken in projecten via een BIM hebben verbeterd gaan wij verder kijken naar andere optimalisatiemogelijkheden. Onder andere door integraties van Bimsync met onze applicaties voor documentbeheer, ERP en systems engineering.”