Hurks is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar ontwikkel- en bouwprojecten in Nederland realiseert. Met een focus op woningbouw, stedelijke ontwikkeling, hoogbouw en onderhoud & retail. "Als bouwbedrijf wil je zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan het bedenken van oplossingen en uitvoeringsmethoden die waarde toevoegen voor opdrachtgevers", zegt hoofd calculatie ir. Eddy Duin. "En zo weinig mogelijk aan simpel routinewerk, zoals het uittrekken van hoeveelheden en kostprijsberekeningen. Dat doen wij hier al ruim 30 jaar met IBIS-TRAD. In lijn met het toenemende gebruik van een Bouw Informatie Model (BIM) in projecten, zowel bij aanbestedingen als onze eigen woningconcepten, bepalen wij de benodigde hoeveelheden steeds vaker met BIM-meetstaten. Met als resultaten dat wij meer tijd overhouden voor het bouwen en een beter inzicht krijgen in steeds complexere projecten".
Een actueel project waarvoor Hurks vanuit een BIM hoeveelheden heeft bepaald, is het zandlopervormig Hourglass-gebouw aan de Amsterdamse Zuidas. Behalve kantoorverdiepingen komen daarin winkel- en horecaruimten, een appartementenhotel voor extended stay, parkeerplaatsen en fietsenstallingen. "Als er een kwalitatief goed BIM beschikbaar is, zoals bij Hourglass, kun je als bouwbedrijf wel 50% tijd besparen met het automatisch uittrekken van alle hoeveelheden, beaamt Stefan Kauffeld, manager BIM bij Hurks. "Een ander voordeel is het betere visuele inzicht dat je krijgt van wat wel en niet is meegeteld, waardoor er minder snel onderdelen worden vergeten. Hetzelfde geldt natuurlijk bij het verwerken van wijzigingen. Wij zijn voor Hourglass al in de schetsfase geselecteerd en hebben dus in nauwe samenwerking met de andere bouwteampartners alle ontwerpfasen doorlopen."
Hurks loopt graag voorop met het ontwikkelen van innovatieve woonconcepten, circulair bouwen en nieuwe businessmodellen, in nauwe samenwerking met opdrachtgevers en leveranciers. "Een voorbeeld daarvan is onze decennialange prettige samenwerkingsrelatie met Ibis", vervolgt Duin. "ICT is namelijk een steeds belangrijker hulpmiddel, waardoor wij regelmatig tot de eerste gebruikersgroep van nieuwe applicaties behoren, zoals met BIM-meetstaten. De toegevoegde waarde daarvan hebben wij vergeleken met andere tools om hoeveelheden vanuit een BIM te bepalen en zijn tot de conclusie gekomen dat het zowel een nauwkeurige als tijdbesparende tool is. Een ander voordeel is dat BIM-meetstaten in de cloud draait, wat goed past binnen onze uitbestede ICT-infrastructuur en functioneel gezien natuurlijk de naadloze aansluiting op ons calculatieprogramma IBIS-TRAD".